Granskning av Sverigedemokraternas motioner: Inga förslag för förbättrad integration

Som Svenska Dagbladets PJ Anders Linder påpekade så ställdes en viktig fråga till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under partiledardebatten – Vad vill SD göra för att göra det lättare för nyanlända invandrare att få jobb? Även Timbros VD Marcus Uvell lyfter samma frågeställning i en artikel i Expressen.

I debatten kring SD är detta en relevant fråga – ett parti som säger sig ha lösningen för integrationen bör också ha konkreta politiska förslag. Migro har därför tittat på de riksdagsmotioner som har lämnats in av Sverigedemokraterna i årets allmänna motionstid för att se vilka faktiska förslag partiets företrädare vill driva för att förbättra integrationen och minska utanförskapet.

Sverigedemokraterna har varit flitiga i årets motionstid och lagt flest motioner sett till antalet ledamöter. Hela 328 motioner har de lämnat in. Av dessa motioner är det nästintill inga som ger svar på hur utanförskapet bland utrikesfödda ska minska. Om man tolkar motionerna något välvilligt är det 8 utav 328 motioner som berör integration. Nedan listas motionerna samt de konkreta förslag som föreslås:

Det finns alltså nästintill inga förslag för att minska utanförskapet. Avskaffa EBO – d.v.s. möjligheten för nyanlända att välja vilken stad de vill bo i är ingen revolutionerande ide och drivs redan av Socialdemokraterna. Att underteckna ett gäng papper innan man får medborgarskap fixar inte heller några jobb. Även om både SFI-bonus och instegsjobb kan ifrågasättas på goda grunder så är dess borttagande inget som kommer ge nyanlända arbete. Batonger och tårgas är också ett tveksamt sätt att angripa utanförskapet med.

Man kan givetvis inte bedöma ett parti endast utifrån vilka motioner dess ledamöter lagt fram. Men det ger en bra indikation kring politisk inriktning – SD visar mycket tydligt att integration inte ingår i deras politiska plattform. Skulle gränserna till Sverige stängas helt imorgon skulle samma utanförskap vi har idag kvarstå med SD vid rodret.

Vad vill då SD göra? Förutom en hel del flum-förslag (separat lista med ett urval av knäppa SD motioner finns att ladda ner här) så är det olika sätt att minska invandringen på som SD föreslår. Antalet flyktingar ska minskas och dagens arbetskraftsinvandring ska avskaffas. Varken de som vill arbeta i Sverige eller de som desperat söker skydd är välkomna. Man vill försvåra för anhöriga att återförenas och till och med försvåra för svenskar att gifta sig med utlänningar. Även invandring som Sverige inte skulle klara sig utan idag ondgör man sig över, exempelvis framkommer det i en motion att antalet läkare i Sverige som är födda i ett annat land är för många.

Antalet motioner om nationalsånger, svenskheten, bevarandet av ortsnamn i fjällen samt inrättandet av nya museer visar också att partiet har hängt upp sig på symbolik som ger mycket få reella resultat. Men visst – om ens existensberättigande är just dålig integration har man inte många incitament för att förbättra den.

Vill man enbart minska invandringen eller allmänt ogillar invandrare så är SD definitivt rätt parti. Om man däremot vill ha en rimlig integrationspolitik som går ut på att människor arbetar har SD inte mycket att komma med.

Rola Brentlin

This entry was posted in Migration. Bookmark the permalink.

One Response to Granskning av Sverigedemokraternas motioner: Inga förslag för förbättrad integration

  1. Pingback: Sverigedemokraternas politik och argument – Sanning eller konsekvens | polimasaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *