Invandringspolitiken kostar miljarder

Upprätthållandet av Sveriges invandringsreglering sysselsätter tusentals personer och kostar miljardbelopp. Detta uppmärksammas sällan av personer som annars gärna debatterar invandringspolitikens kostnader. En mer liberal invandringspolitik skulle innebära stora besparingar hos Migrationsverket, polisen, domstolarna och Kriminalvården.

Förra året medförde handläggningen hos Migrationsverket utgifter på nästan 3 miljarder kronor enligt årsredovisningen. Dessutom kostade migrationsärenden domstolarna 1,5 miljarder och polisen 700 miljoner. Bara de asylsökandes juridiska biträden kostade 200 miljoner. Allt detta innebär att varje avslutat invandringsärende kostade svenska skattebetalare 183 000 kr.

Det kostade över en kvarts miljard att hålla flyktingar i förvar. Per dygn kostar det 3 500 kr att i förvar hålla människor som inte har begått något brott utan bara har sökt ett bättre liv i Sverige.

Hemresor för personer som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd medför också stora kostnader. När elva personer skulle utvisas till Armenien valde polisen att chartra ett flygplan. 16 tjänstemän följde med. Totalkostnad: Ungefär en miljon kronor.

Under fjolåret genomfördes 13 000 utresor av personer som nekats uppehållstillstånd med hjälp av svenska myndigheter. Den fjärdedel av resorna som Kriminalvården genomförde kostade över 50 000 kr per person. På det här området har regeringen också visat sig villig att öppna plånboken: 2009 utsågs till ”återvändandeåret” och Migrationsverket fick extrapengar för att avvisa fler. (Extrapengarna är nu permanenta och migrationsministern har deklarerat att varje år är ett återvändandeår.)

Sammantaget innebär dessa kostnader att migrationsbyråkratin slukar många skattemiljarder varje år. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är detta ett stort slöseri eftersom stora resurser läggs på att skicka ut människor som befinner sig i Sverige till länder där deras arbetskraft är mindre värd – en ren överföringsförlust.

Jacob Lundberg

This entry was posted in Ekonomi, Gränskontroll, Migration. Bookmark the permalink.

6 Responses to Invandringspolitiken kostar miljarder

 1. Tim Thomas says:

  Det enda rätta är alltså att slopa alla slags sociala bidrag till invandrare.

 2. Reclaim says:

  Det låter inte dumt, men hur har ni tänkt lösa boende-situationen för nya invandrare? I dagsläget så tvingas skattebetalare stå för detta, ska man göra det i fortsättningen med en fri invandring?

  Inser ni inte hur dyrt det skulle bli?

 3. harald eliasson says:

  Det är visst någonting som invandringskritiker och nationalister tar i beaktande. Vad du ”råkar” glömma är att en avsevärt strängare immigrationspolitik skulle få ungefär exakt samma effekt eftersom antalet asylsökande och lycksökare som söker sig till Sverige skulle minska kraftigt då. Varför tror du att t.ex. Japan knappt har några asylsökande? Eftersom de bara ger ut några hundra personer asyl varje år, det är knappast så att man lägger tiotusentals kronor på att ta sig illegalt över halva världen om den förväntade avkastningen på projektet är nära noll.

 4. R says:

  Det är även viktigt att poängtera i sammanhanget att våra vänner invandrarna startar fler nya företag och skapar jobb för s k ”etniska svenskar” än vad ”etniska svenskar” gör. (detta enligt officiell statistik). Utan invandrare stannar Sverige, vi behöver dessa personer för deras inspiration, deras nytänkande, deras arbetsvilja och deras passion för att skapa, bygga nytt och verka för en expansion av ekonomin. Som bonus får vi ökade skatteintäkter. Märkligt att dessa fakta inte kommer ut mer i samhällsdebatten.

  • Anders says:

   R, du ger mig ett typexempel på hur man verkligen tar bort allt rationalitet från en debatt. Den statestiken du næmner KOMMER UT i samhællsdebatten, dessværre får den inte samma någon større genomslagskraft p.g.a att den inte ”visar” det du ”hoppas” att det ska visa.
   Det stæmmer att indvandrare i genomsnitt ær mer føretagsamma æn etniska svenskar precis som mæn ær mer føretagsamma æn kvinnor men att du ens førsøker anvænda detta som ett exempel før att invandring i sin helhet skulle vara positivt ær ju bara pinsamt før dig sjælv. Problemen ligger i den invandringen som INTE STARTAR EGET eller bidrar. Invandrare ær øverrepresenterade i brottsstatestiken också, ær det ett bevis før att vi INTE ska ha invandrare? Jag ska inte leda dig in i något svar utan førsøka få dig att tænka lite sjælv men, fundera på føljande. Invandrare ær i høgre grad bidragstagande æn andra grupper…visar detta att indvandrare lever på resterande befolkningen?

 5. Karl Jonsered says:

  R: Även om invandrare startar fler nya företag än svenskar finns det väl knappt någon undersökning som visar att sverige totalt sett gått plus på invandringen. Sen är ju frågan om vi verkligen behöver så många nya kebabhak eller kiosker. Betänk också att fri invandring skulle kunna leda till att vi får en mkt stor muslimsk minoritet inom en inte alltför avlägsen framtid. Det finns knappt ett enda land i världen med stora muslimska grupper som inte råkat ut för inbördeskrig eller stora motsättningar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *