Rahim flydde från Iran – driver restaurang i Skellefteå

70 000 företag i Sverige drivs av personer med utländsk bakgrund. Dessa har tillsammans en kvarts miljon anställda. Nedan berättar Rahim Ezatinia, en företagare i Skellefteå, sin livshistoria.

Namn: Rahim Ezatinia
Ort: Skellefteå
Födelseland: Iran
Kom till Sverige: 1988
Sysselsättning: driver restaurang Tre kronor, rikskänd för sin calskrove

”Jag kom till Sverige 1988 då det var krig mellan Iran och Irak, men det var inte bara krig som tvingade mig att fly; jag kunde inte acceptera vad som hände i landet – det var mot mina värderingar och människosyn, speciellt vad gäller den religiösa aspekten.

Jag har aldrig ångrat det beslut jag tog för snart 25 år sedan, det vill säga att fly landet och komma till Sverige.

Jag startade mitt första företag i Byske: jag tog över en pizzeria. Det kändes fantastisk bra och det var mycket lärorikt. Jag fick träffa många olika människor och kunde prata och utveckla mitt språk i det nya landet.

År 1991 var arbetslösheten hög och jag var klar med mina studier från gamla yrkesskolan AMU-center, där jag läste dataservice. Det var otroligt populärt på den tiden, men tyvärr var det dåliga tider och jag fick aldrig jobba som datatekniker.

Jag ser mig själv som en lyckad invandrare som kunde utveckla sig i det svenska samhället. Jag är nöjd och försöker ge råd och vägledning till de nyanlända flyktingar och invandrare.

Jag har nu drivit restaurang Tre kronor i sju år och har fyra heltidsanställda och sju deltidsarbetare.”

Jacob Lundberg

This entry was posted in Migration. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *