Varför provocerar lyckad integration?

Stort tack för alla glada tillrop efter min medverkan i SVT debatt! Det är tydligt att det är många som efterfrågar en liberal röst i migrationsdebatten.

Det har inte helt oväntat inkommit kritik också. Dels har några socialdemokrater upprörts över att jag pratade om vikten av att reformera arbetsmarknaden, dels har avpixlat och enstaka borgerliga debattörer kritiserat mig för att jag tagit upp Solna som ett gott exempel. Deras case är ju fler flyktingar eller utrikesfödda desto mer elände oavsett politik.

Alla kommuner är olika och har olika förutsättningar men eftersom samma grupper lyckas olika väl i olika kommuner så spelar den lokala politiken roll . Jag är övertygad om att vettig politik ger goda resultat och lyckade exempel är därför värda att lyfta. Solnapolitikern Hanif Bali skriver mer ingående om hur Solna-modellen fungerar på sin blogg.

Jag vill också tipsa om Fores bok Lyckad invandring som finns att ladda ner som PDF – där tar ett antal forskare upp goda exempel från olika platser som just visar att ankomstmiljön spelar en stor roll för integrationen.

Det är för mig oklart varför debattörer blir uppretade av det faktum att integrationen har fungerat på många platser.

This entry was posted in Metadebatt. Bookmark the permalink.

4 Responses to Varför provocerar lyckad integration?

 1. Reclaim says:

  Det är fruktansvärt humoristiskt att liberaler tror att mängd invandrare har INGENTING med att göra hur stor utmaning integrationen blir.

 2. Magnus A says:

  Ser att min nämnande av Rwanda ovan kan missförstås. När katastrofen var faktum eller varningstecken konkreta var såklart flyktingskäl fullständigt relevanta! Att jag skrev 1 miljon till Sverige framstår också som överdriven provokativt, men det är nog allmänt så att flyktingskap i länder nära fungerar bättre.

  Nåväl, exempel idiotiskt valt och använt!

  Hade man i förväg vetat om katastrofen och (vilket är orealistiskt, men) enda räddning var att alla åkte till Sverige hade jag godtagit det!

  Det enda jag efterlyste är en rationell bedömning som utan häxjakt på rasister.

 3. Tobias says:

  Jag vet inte om folk blir uppretade över invandring som fungerar. Men det jag tycker är märkligt är att i Sverige så måste man antingen vara emot invandring eller så får man inte se några problem med det. Mellanpositionen, att vara för invandring men ändå kunna se problem med till exempel kriminalitet verkar inte vara möjligt.

 4. Pingback: Lyckad invandring | Tankesmedjan Fores

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *