Hanif Bali: Invandring är inte ett hot mot svenska elever

Skolan är en valvinnare, det har politiker förstått, därför är det en nästan en skyldighet av politiker att skrika att den ena eller den andra har slagit sönder skolan. Det finns inget mer som vinner väljare än att påpeka att det går åt helvete med skolan. Därför har i skoldebatten framställts att den svenska skolan är i fritt fall, att resultaten sjunker, behörigheten till gymnasiet sjunker, kunskapen sjunker.

Av invandringsfientligt håll har detta utnyttjats effektivt, budskapet har varit enkelt. Dina barn får en sämre skolgång på grund av invandrare. Richard Jomshof, SD:s tidigare skolpolitiske talesperson, har ägnat många spaltmeter åt detta. Något som visar sig vara långt ifrån sanningen, sanningen är att invandringen inte påverkat något av inrikes födda barns skolgång, samtidigt som ny statistik visar att invandrade barn som får gå hela den fantastiska svenska skolan har nästan identiska förutsättningar för en god skolgång som inrikes födda barn.

Svenska ungdomar får inte sämre resultat – utan det är endast resultaten för barn som har invandrat vid senare ålder, som inte får lika bra betyg som barn som gått hela den svenska skolan.

 

 

Andel gymnasiebehöriga:

Genomsnittstid för en niondeklassare i Sverige:
Vad den grafen helt enkelt säger är att de barn som invandrat till Sverige är äldre än vad de var tidigare. Förut började man skolan i genomsnitt i 3:an, nu börjar man den i genomsnitt i 5:an.

Hur går det då för de barn som är födda här med invandrade föräldrar och uppvuxna här? Hur går det då för de som kom hit som väldigt små:

All in all, not bad. Så nej, invandrare förstör inte skolan för svenska barn och skolan bör få en applåd, detsamma med lärarna, och de kids som kommer till Sverige sent i barndomen bör få några års extra skolgång så är problemet löst.

 

hanif 3Hanif Bali är Riksdagsledamot för Moderaterna, läs hans blogg här

This entry was posted in Migration. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hanif Bali: Invandring är inte ett hot mot svenska elever

  1. Roberth Ström says:

    Inte varför tar då svenska föräldrar sin barn ur att invandrarskolor då?

  2. Karin Johansson says:

    Hej. Så bra att du vågar se det som man av förnuft kan gissa sig till när man arbetar i skolan. Men varför ska då dessa ungdomar inte ha mer utbildning än vad de har. Det ställs alldeles och skamligt lite krav på dem. De har skoldagar mellan halv 9 och slutar halv 2. Däremellan har de 30 + 60 minuter rast. De tar inte skolan på allvar, har mycket skolk. Jag föreslår att böter sker vid frånvaro som är ogiltig och att dessa ungdomar får mer lektionstid precis som andra elever. Framförallt behöver de lära sig ta mer ansvar och inte särbehandlas eftersom de också visar en attityd av att inte vilja lära sig svenska. Ska skolan vara bortkastade pengar? Motivation till skolgång kanske höjs mer om de måste betala själva en del av sin skolgång? Ytterligare ett problem är också att dessa ungdomar som säger att de är 13 – 16 år ser betydligt äldre ut ‘än sina jäm,nåriga vilket gör att de hamnar på fel plats i samhället och att de behandlas som oansvariga barn när de istället är närnare 25-års åldern. De skulel behöva vistas bland andra unga vuxna i språkskolor, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *