Hanif kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn – idag är han riksdagsledamot

Holländska Tv-kanalen NTR har gjort en dokumentär om den Svenska Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Dokumentären skildrar Hanifs tidiga år i Sverige samt relationen till Iran och familjen som är aktiva inom den militära gruppen Folkets mujahedin.

Riksdagsledamoten Hanif Bali föddes i den Iranska staden Kermanshah under det långdragna kriget mellan Iran och Irak under 80-talet men flyttade tidigt med sina föräldrar till Irak. När USA anföll Irak 1991, genom operation desert storm, skickade Hanifs föräldrar iväg honom genom röda korsets flyktingverksamhet. Ensam som treåring anlände han till Sverige.

Hanifs föräldrar var aktiva inom den politiskt militära organisationen Folkets mujahedin. Folkets mujahedin är en oppositionell organisation vars uttalade mål är att störta den iranska regimen. De har varit listade som terrororganisation av flertalet länder, däribland USA och Storbritannien. Storbritannien upphävde terroriststämplingen 2008 och 2010 upphävde även USA sitt beslut. Även EU har listat Folkets mujahedin som terrorgrupp men upphävde beslutet 2009.

Familjens politiska kamp har påverkat Hanif hela hans uppväxt i Sverige. Folkets mujahedin finns organiserade i Sverige och kontrollerade de barn med kopplingar till rörelsen som kom till Sverige. Målet var att placera dem i fosterhem med anhängare av Folkets mujahedin. En av de första familjerna Hanif hamnade hos var dock den svenska familjen Dahlman i Gråbo utanför Lerum. Hanif berättar att han ser tillbaka på livet med familjen Dahlman som en av de lyckligaste perioderna i hans liv. Trots att familjen ville ha kvar Hanif och att Hanif själv trivdes blev han tvingad att flytta. Mamman i familjen uppger att hon fick ett samtal av den svenska ordföranden för Folkets mujahedin som menade att det var viktigt att Hanif placerades i en familj med koppling till rörelsen. Socialen lyssnade på Folkets mujahedin och Hanif flyttades till en iransk familj med anknytning till rörelsen.
Hanif har sammanlagt bott på två barnhem och hos sju fosterfamiljer.
– Det var jobbigt att byta familj så ofta, säger Hanif i dokumentären.

Hanif har inte träffat sina biologiska föräldrar sedan han kom till Sverige. I dokumentären framkommer det att hans biologiska far vill att han ska återvända till Irak för att engagera sig i Folkets mujahedin – något som Hanif inte har något intresse av. Hanif har ett stort politiskt engagemang men delar inte sina föräldrars politiska övertygelse. Idag är han vald riksdagsledamot för Moderaterna och arbetar framförallt med frågor som rör integration.

Dokumentären skildrar en fantastisk resa men visar också på de många hinder som ensamkommande flyktingbarn möter i Sverige. Med färre hinder skulle fler kunna ges en bättre framtid i Sverige.

Se dokumentären här

 

This entry was posted in Migration. Bookmark the permalink.

One Response to Hanif kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn – idag är han riksdagsledamot

  1. katt says:

    Det finns en etnisk finne som är politiskt aktiv i Japan, så de borde kanske ha fri invandring för skandinaver utan några som helst krav?
    Jag menar, uppenbarligen är ju skandinaver bra politiker som Japan inte klarar sig utan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *