Inbjudan till boklansering: Vi kallar dem tiggare

Stiftelsen Migro bjuder in till releasefest av boken Vi kallar dem tiggareförfattad av Rola Brentlin och Aaron Israelson.

dem

 

 

”Gör tvål av zigenarna” lyder banderoller under en demonstration i Bulgarien år 2011 . Stoppa det organiserade tiggeriet – står det på ett svenskt riksdagspartis valaffisch. Män i uniformer med nazistiska tecken står stolt på rad. De har bildat ett eget paramilitärt garde för att skydda folket mot ”zigenarplågan” i vår tids Europa. Här i Sverige kastas glasflaskor, sprutas brandskum och hälls vattenspann på fattiga som tigger.

Det handlar om de romska migranterna. Vi har alla sett dem; på väg till jobbet, mataffären eller bussen. De sitter med en pappersmugg och ber förbipasserande om pengar.

Vi kallar dem tiggare försöker Brentlin och Israelson svara på de frågor som de allra flesta svenskar har ställt sig: Är de kriminella? Ska man ge pengar? Ska man förbjuda tiggeri?

Boken visar hur en mörk historia av antiziganism och övergrepp mot romer löper som en linje in i våra dagar och debatten om tiggeriet. I Sverige kartläggs tiggarna av rasister på nätet och i många europeiska länder mobiliserar beväpnade paramilitära grupper mot romer på gator och torg. Fattigdom och förtryck manifesteras numera av en utsträckt hand i varenda gathörn över hela kontinenten.

Det här är en bok om ett europeiskt problem och dess lösning.

Datum & tid: 9:e december, 18.00
Plats: Nalen Stockholm
Kostnad: 100 kr, inträde inkluderar bok och drinkbiljett. 

Information om kvällens program kommer inom kort. 

Varmt välkomna!

Anmälan görs till info@migro.se

Rola Brentlin är grundare och ordförande för Stiftelsen Migro. Hon har en bakgrund inom Moderaterna bland annat som internationell sekreterare för ungdomsförbundet och ledamot av Växjö kommunfullmäktige. Rola har skrivit för tidningarna Västervikstidningen och Kvällsposten och arbetat som intern vid tankesmedjan Cato Institute. Hon arbetar idag med public affairs inom näringslivet och är bosatt i Schweiz.

Aaron Israelson är chefredaktör för gatutidningen Faktum som säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap runtom i Götaland. Bland försäljarna finns ett 100-tal EU-romer. Som journalist har han i flera års tid följt situationen för Europas romer och är en viktig röst i den svenska tiggeridebatten. Han har tidigare varit bland annat chefredaktör på Nyheter24 samt ledarskribent och debattredaktör på Expressen.

Skärmavbild 2014-11-17 kl. 23.20.51

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink.