Johan Norberg i Metro: Sharialagar i förorten är en främlingsfientlig fantasi

Jarosław Kaczyński är ledare för Polens konservativa parti, som sitter i samma Europaparlamentsgrupp som brittiske premiärministern David Camerons parti. Kaczyński är också livrädd för Sverige, för här finns det enligt honom ”54 områden styrda av sharialag där landet inte har någon kontroll”. Så 54 områden tillämpar alltså islamisk rätt, förbjuder ränta och bestraffar brottslingar med stympning och stening.

Om man googlar sig igenom den främlingsfientliga subkulturen på nätet hittar man snart förlagan till sådana fantasier. Många skriver att det finns 54 eller 55 svenska ”no go-zoner”, där polisen inte vågar gå in. De menar att kriminella ”muslimska gäng” har tagit kontroll över områdena – alltså brottslingar som hade fått händerna avhuggna om sharia verkligen hade rått där. Många hänvisar till en studie från Rikskriminalpolisen i oktober 2014.

När jag läser rapporten slås jag av att två av dessa påstått laglösa områden är de där jag bott under större delen av mitt liv. Men rapporten talar inte om no go-zoner, tvärtom kan poliser i allmänhet ”promenera fritt och fotpatrullera utan rädsla att bli angripna”. De enda gånger studien nämner parallellsamhällen är när den skriver att sådana inte har utvecklats där. Vad det handlar om är i stället att detta är 55 områden där polisen ”upplever problem med lokala kriminella nätverk som har negativ påverkan på lokalsamhället”, men främst ”löst sammansatta nätverk” med ”låg strategisk förmåga”. Begreppet no go-zoner i samband med dessa områden populariserades av Svenska Dagbladets ledarsida i oktober 2014. Per Gudmundson hävdade där att ”no go”-zoner är en rimlig beskrivning av områdena, alltså militär slang för rebellkontrollerade territorier, där man riskerar liv och hälsa genom att vistas.

Problemen måste tas på största allvar. När vittnen hotas kan rättsväsendet inte fungera och vid utryckning händer det att polis och ambulanspersonal utsätts för hot och våld. Även om andelen svenskar som känner sig trygga har ökat med sex procentenheter sedan mätningarna inleddes 2006 har vissas lokalmiljö blivit otryggare. De senaste veckorna har vi också lärt oss att polisen inte avhyser personer som ockuperar andras mark och fastigheter. Statens främsta uppgift är att upprätthålla lagen lika för alla. Om den inte gör det har vi alla skäl att vara oroliga.

Men problem måste begripas innan de kan bemötas. Problem med löst sammansatta kriminella nätverk i 55 områden beskrivs mindre än ett år senare som att det råder sharia i dessa områden. Så fungerar viskleken när vi nu skrämmer upp varandra med vad ”en kompis kompis” har delat om invandring och muslimer. I en sådan tid måste vi alla bli viralgranskare i stället för att tanklöst dela vidare.

Artiklen publicerades i Metro

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink.