Malmström vill gå på flyktingjakt med robotarmé


Robotflygplan, så kallade drones, planeras under namnet EUROSUR patrullera Medelhavet för att mota flyktingar från fästningen Europa. Dystopin är här, eller åtminstone på inflygande. Förslaget kommer från folkpartisten Cecilia Malmströms bord. Hon är EU-kommissionär med ansvar för bland annat asyl- och migrationsfrågor. Värt att påpeka; Malmström har sannolikt inte kläckt idén, men med all välvillighet i världen måste man ändå förhålla sig till att Malmström i kommisionens pressmeddelande kommenterar EUROSUR som ”ett avgörande verktyg för att rädda invandrare som riskerar sina liv för att nå EU-strand.”

För att rädda människor?! I andra fall brukar man anta att hårdare bevakning leder till riskablare smuggling. Möjligen bör man ana att Malmström för att behålla sitt intressanta och välbetalda uppdrag accepterar en del grisiga förslag, men att sminka och uppvakta dem. Någonstans långt innan hennes onödiga skönmålning går gränsen. Nu är hon ansvarig, formellt som moraliskt.

Vad vill Malmström att robotplanen ska göra när de hittar förlisande flyktingbåtar? Om hjälp överhuvudtaget är tänkt att skickas, hur ska den hinna dit? Och även om EU har starka åsikter om vilken människa som illegal eller ej, hur ska en robot urskilja det på håll? Militära flygplansaffärer må ha en helt egen matematik, men även given denna, hur kan det här vara annat än slöseri med otrevliga motiv.

Om förslaget faktiskt hade flyktingarnas väl för ögonen funnes många möjligheter, friare migration, enklare Visa-förfaranden och mänskligare snarare än omänskligare gränskontrollanter.

This entry was posted in Asyl, Gränskontroll, Migration. Bookmark the permalink.

7 Responses to Malmström vill gå på flyktingjakt med robotarmé

 1. Oskar says:

  Nu vet jag inte var du fått informationen ifrån eftersom du inte anger någon källa. Men rent generellt är ju drönare bara en obemannad flygfarkost. De är inte per automatik beväpnade utan fungerar som spaningsplan.

 2. Henrik, liberal says:

  Det gäller att alltid gynna den legala migration, som i t ex Kanada.

 3. orkarN says:

  Alltså, yi. Är ni liberala eller? Ni argumenterar åtminstone som socialister. Inte en enda siffra – bara känsloladdat dravel…

  • funcke says:

   Kul kommentar! Men, liberalismen förtjänar i sanning även annat förfäktande än sifferjonglerande. Mer av båda varor kommer, stay tuned!

   • Charlie Lindh says:

    Vad liberalismen förtjänar är äkthet.

    Vilket, i ert fall, skulle innebära en mer djupgående analys av de problem som finns, samt ett försök att hitta trovärdiga lösningar. Att återkommande måla upp visionära önskedrömmar när verkligheten skenar i motsatt riktning tillför inget till diskussionen.

    Jag respekterar att ni lägger ner arbete på att försöka, men era storstilade utopier får ett sorgset skimmer över sig. Det enda ni uppnår i nuläget är att hamna i låsta positioner med besvärliga nättroll, varav jag förmodligen får räknas som ett. Min upplevelse är att dagens liberaler saknar något, även om jag inte kan sätta fingret på vad.

    • Fredrik says:

     ”Min upplevelse är att dagens liberaler saknar något, även om jag inte kan sätta fingret på vad.”

     Förstånd.

 4. Anders says:

  Hej! Verkligen extremt snedvriden rubrik som inte reflekterar över verkligheten. Jag förstår att du måste vara en stor beundrare av robotarmeer och annan Sci-fi med tanke på din beskrivningen.

  Du skriver att:
  ”I andra fall brukar man anta att hårdare bevakning leder till riskablare smuggling.”

  Ja det är ett betraktelsesätt, ett annat är att människosmugglarna slutar då det blir för besvärligt för dom.

  Sen skriver du att:

  ”Vad vill Malmström att robotplanen ska göra när de hittar förlisande flyktingbåtar? Om hjälp överhuvudtaget är tänkt att skickas, hur ska den hinna dit?”

  Ja hjälpen når dit betydligt snabbare än om förlistningen av fartygen inte upptäcks alls, som i dagsläget.

  Sen:
  ”Och även om EU har starka åsikter om vilken människa som illegal eller ej, hur ska en robot urskilja det på håll?”

  Vem har påstått att robotar ska urskilja vem som är legal eller inte? Det handlade om att hitta förlista båtar och andra smugglande fartyg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *