Rola Brentlin på Newsmill: Nej GP, muslimer är inte kollektivt ansvariga

På Göteborgs-Postens ledarsida kan vi idag läsa att muslimer i väst har ett ansvar att lära ut idén om yttrandefrihet till andra muslimer. Detta med anledning av den numera världsberömda film som hånar profeten Muhammed. Den sprids flitigt på nätet och har väckt våldsaktioner i både Libyen och Egypten.

Varför tycker då GP:s ledarredaktion att muslimer måste ta ansvar för vad våldsverkare gör i Nordafrika? Med texten publicerades ännu en generaliserande och kollektiviserande slutsats om muslimer. En muslim är, precis som alla andra människor, enbart ansvarig för sina egna handlingar och ska naturligtvis inte behöva stå till svars för andras.

Vi är alla överens om att de våldsamheter som skett de senaste dagarna är oacceptabla. Även den vidrigaste propagandan måste omfattas av yttrandefriheten. Men när Göteborgs-Postens ledarsida nu vill att muslimer i väst ska lära andra muslimer hur man ska beter sig för att muslimer i väst – ”bevisligen accepterar och i eget intresse stödjer den västerländska synen på yttrandefrihet” – så indikerar de att föraktet för yttrandefriheten ligger i muslimers natur.  Vilket givetvis inte är fallet. Yttrandefrihet kränks i alla diktaturer, oavsett om de är byggda på religiösa eller ideologiska värderingar.

Det är viktigt att komma ihåg att de våldsamheter som utlösts har organiserats av fundamentalister som använder varje tillfälle att skapa konflikt. Både Expressen och Svenska Dagbladets ledarredaktioner noterar i dag hur det finns andra agendor bakom att elda på för upplopp och våld. Expressen skriver exempelvis att detta är ett sätt att ”skingra det farligare missnöjet över sådant som bör beröra folken mer: fattigdom och förtryck”.

Fred och stabilitet är det största hotet mot terrorism och fundamentalister, eftersom människor som lever i fred och stabilitet har mer att värna. Därför går de inte att mobilisera till att delta i våldsamma missnöjesaktioner. Det ligger alltså i fundamentalismens natur att skapa oro och missnöje. De händelser som nu sker visar att läget är mycket skört efter den arabiska våren, när till och med en dåligt gjord film räcker för att utloppen ska dra igång.  

Allt detta borde vara en självklarhet för svenska redaktioner.

Vidare kan man fråga sig hur GP tänker sig att denna skolning ska ske. Tror de att världens muslimer samlas till massmöten och diskuterar lite smått och gott? Eller ska muslimer twittra att yttrandefrihet är toppen? Ska även exempelvis ryssar omfattas av uppgiften att lära den ryska staten att yttrandefrihet är bra, ska även kineser få i uppdrag att upplysa kommunistiska partiet varför rösträtt är bra?

Mina exempel framstår som löjliga – något man kommer ihåg när man pratar om andra grupper men lätt glömmer när det gäller muslimer.

GPs ledarredaktion har efter morgonens kritik publicerat ytterligare en artikel där de menar att de inte menade att kollektivisera. Dock menar de fortsatt att muslimska grupper i väst har ett särskilt ansvar att delta i debatten kring yttrandefriheten.

En fråga som GP:s ledarredaktion behöver fundera över är hur man kan lägga över detta ansvar på muslimer, utan att hamna i ett farligt generaliserande tankemönster.

Artikeln finns även på Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/14/nej-gp-muslimer-r-inte-kollektivt-ansvariga

This entry was posted in Kultur, Religion. Bookmark the permalink.

6 Responses to Rola Brentlin på Newsmill: Nej GP, muslimer är inte kollektivt ansvariga

 1. Inge Despot says:

  En muslim är, precis som alla andra människor, enbart ansvarig för sina egna handlingar och ska naturligtvis inte behöva stå till svars för andras. -Likaså när de går i Hamas, Hizzbollahs och Repaluus ledband och gör Malmös judar ansvariga för Israels politik?

  -Vad är det för fel att uppmana muslimer att kritisera de islamister som skändar islam runt om i världen? -Liksom att uppmana och uppmuntra kineser att protestera mot enpartistaten och förtrycket av mänskliga rättigheter i Kina. Något som man dessutom skall kräva av kommunistkramarna innom Vänsterpartiet! -Vad är det för fel att uppmana ryssar att protestera mot Putins depotism?

  -Däremot kräver politisk korekta politiker, journalister och diverse vänsterfolk att svensken i allmänhet tar ansvar för den politik som korrupta ledare i 3e världen utövar, och för kolonialism och kristendomens härningar osv, osv! -Vita västerlänska män har ett ansvar för detta, och för allt annat såsom omskärelse, kusingifte, hedersmord osv. Protesterar man däremot mot den politisk korekta bilden så kallas man rasist, främlingsfientlig, höger, okunnig etc, etc!

 2. Charlie Lindh says:

  ”En fråga som GP:s ledarredaktion behöver fundera över är hur man kan lägga över detta ansvar på muslimer, utan att hamna i ett farligt generaliserande tankemönster.”

  Ja, generaliserande tankemönster är farliga.

  Är det mindre farligt att anta att omfattande invandring från muslimska länder är riskfritt?

  Jag vet inte, men jag börjar undra. Börjar liberaler som Rola Brentlig någonsin undra?

 3. Joakim Jacobsson says:

  Hej Rola! Jag har skrivit en replik till dig på Newsmill som du gärna får bemöta: http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/17/islamister-lyssnar-mer-p-moderata-muslimer-n-ickemuslimer

 4. Anders says:

  Jag tror att du har missuppfattat artikeln i GP en aning. Vad artikeln försökte förmedla var att uppmana alla muslimer som inte stödjer terrorism att göra sig hörda, inte göra dessa muslimer ansvarig för terrorhandlingar som du fått för dig.

  Dessutom föraktet mot yttrandefriheten ligger i de flesta religioners kultur. Kolla vad som hände med de västerländska fritänkare som som motsatte sig kyrkan.

  Håller med dig om att dina exempel framstår som löjliga. Och på din fråga hur det ska ske, att påverka fundamentalister? (Vare sig det är andra muslimer eller inte som påverkar). Så skall det ske precis på samma sätt som annan intolerans bekämpas, D.v.s genom utbildning!! Som andra kampanjer exempelvis homosexuellas rättigheter, kampanjer mot rasism etc.

  Håller med dig förövrigt om att muslimer inte kollektivt som grupp är ansvarig för andra människors handlingar. DÄREMOT så håller jag med artikelförfattaren i GP om att de muslimer som stödjer västerländsk kultur deras röster behövs.

 5. Charlie Lindh says:

  Till Joakim: Mycket bra artikel på Newsmill! Även Nima Gholam Ali Pour har – som alltid – formulerat sig väl. Synd att kommentatorsfälten är avstängda, annars hade jag berömt både honom och dig där.

 6. Joakim Jacobsson says:

  Tack Charlie! Jag är även mycket nöjd med Mohamed Omars artikel som verkligen sätter fingret på ett betydligt allvarligare problem än ett patetiskt konstverk som inte ens borde få kalla sig ”film”. Mycket läsvärt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *