Rola Brentlin i Dagens Samhälle: Skamlig hantering av romer från våra grannländer

I Köpenhamn har polisen fått ett särskillt uppdrag att köra bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. Än värre är det faktum att man har gjort det olagligt för hjälporganisationer att hjälpa människor som saknar danskt personnummer. Det är ett skamligt beteende av regeringen i vårt södra grannland.

Trine Bramsen, danska Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, uppger till Sveriges Radio att man vidtar ovan nämnda åtgärder för att inte sprida ryktet att Danmark är ett hotell där man kan övernatta gratis och få gratis mat. Bramsen får det nästan att låta som en gratis semester. För vem vill inte åka och övernatta på ett trevligt hotell, och dessutom få gratis hotellfrukost? Avsaknaden av empati och förståelse för människors utsatta situation är slående.

Nu vet jag visserligen inte vilka hotell Bramsen spenderar sina semestrar på, men att lämna familj och ofta barn, för att sitta och tigga ihop pengar på en gata i Norden låter knappast som en drömsemester.

Även Norge har gått i liknande fotspår och regeringen lade i våras fram ett förslag som gör det möjligt för norska kommuner att förbjuda tiggeri. Tanken är att förbudet nästa år ska införas nationellt, eller återinföras eftersom det fanns ett förbud fram till 2005.

Romerna är Europas största och mest utsatta minoritet. Det är framförallt de som idag syns tiggande på nordiska gator. Romska minoriteter i centraleuropa lever ofta i utpräglad fattigdom och inte sällan i förhållanden där varken elektricitet eller rinnande vatten finns att tillgå. Livslängden bland romer i dessa länder är tio år lägre än genomsnittet i europa och barndödligheten är upp till sex gånger högre.

Enligt Europarådet har aggressionerna mot Romerna ökat markant sedan 2006 och i många centraleuropeiska länder har patrullerande unifomerade nazistiska organisationer blivit vardag i många romska områden. Slagord som ”gör tvål av zigenarna”, som refererar till nazisterna utrotningsläger, är inte sällan förekommande.

Den otroliga utsatthet många romer möter i sina hemländer har lett till att fler tagit sig till andra delar av Europa i ett försök att förbättra sin situation.

Det är ett nytt fenomen för våra välmående länder att se fattigdom på nära håll och tiggare både upprör, berör och skapar debatt. Inte helt olikt andra situationer blir politiker frestade att hitta en enkel lösning genom att helt enkelt förbjuda det problem man identifierat. Men fattigdom och utanförskap kan inte förbjudas bort.

Tvärtom leder olika former av förbud till att ytterligare skapa fientlig inställning och spela på många myter som sprids om romerna. För vad är det egentligen för människa som är så fruktansvärd att man riskerar polisanmälan om man sträcker ut en hand?

Det finns en annan aspekt som inte får glömmas bort. Även om ingen vill se tiggare på våra gator, kan vi inte undgå det faktum att de befinner sig här för att det finns människor i våra samhällen som väljer att hjälpa till genom att skänka en slant. Hade detta inte varit fallet hade vi heller inte sett en ökning av antalet tiggare runt om i Sverige och i våra grannländer.

Det förekommer självfallet människohandel och många utnyttjas. Dock menar forskare från norska Nova att det i stor utsträckning handlar om familjer och byar som organiserar sig för att säkra någon form av försörjning. Även Stockholms länsstyrelse visar i sin rapport över EU-migranter i Sverige att det inte går att göra någon generell koppling till människohandel. Att alla tiggare organiseras av kriminella gäng är en grov överdrift.

Det finns tyvärr inga enkla lösningar på denna problematik. Att ändra situationen kommer kräva tid, samarbete och förståelse både mellan länder, människor och organisationer behövs. Utanförskapet måste brytas, fler Romer måste få en möjlighet till eget arbete och försörjning och fler romska barn måste få tillgång till skola.

Jag hoppas att Sverige blir det nordiska land som står upp för humanismen och avstår populistiska lösningar som flyttar problem – och att Sverige istället arbetar aktivt för att bli en del av lösningen.

Artikeln publicerades i Dagens Samhälle 11/7-2014

rola press

This entry was posted in Debatt, Migration. Bookmark the permalink.