Vill vi ha det som i USA?

På en rad punkter skulle jag säga ja, men när det gäller hur de prioriterar

kostnaderna för sitt rättsväsende så säger jag nej. Dumheter och missanvändning av pengar. I bilden till inlägget (tagen från The Economist) visas utgifterna som den federala staten har för ett par områden inom rättsväsendet. Det framgår att ”all other law enforcements” som FBI, DEA, Secret Service, US Marshals samt Bureau of ATFE får betydligt mindre än de som håller koll på migrationen.


De 17,9 miljarderna spenderas på att jaga rätt på och deportera människor som jobbar i landet och kan ha varit där sedan de var barn kanske milt sagt inte är fantastiskt bra spenderade pengar. The Economist tar upp Pedro Rochas som kom till USA som 16-åring. Nu är han 33 och har fru och tre barn. Hna blev fasttagen för att ha försökt köpa ett Social Security card för att få tillåtelse att jobbe legalt, fullt rimligt för en 33-årig trebarnsfar. För brottet ska han deporteras. En annan lösning ahde varit att ge honom ett kort och en klapp på axeln för att han har jobbat och vill fortsätta jobba.

Deportationerna har stadigt ökat de senaste 20 åren och är nu uppe i strax under 400 000 personer per år. Två tredjedelar av dessa var personer som stoppades när de försökte ta sig in i landet, resterande 134 000 fångades in inne i landet. Vissa snabbt, andra efter 17 år som Pedro.

Just nu har USA 1,1 miljoner som väntar på domstolsprövning om de ska skickas bort eller inte. Bort är ibland ställen de inte kommer ihåg eller kan tala språket i. Bara tillfälliga lokaler för de som ska utvisas kostade skattebetalarna 2 miljarder dollar år 2012. En idé för att mildra budgetkrisen är att ge alla ett uppehållstillstånd och se till att de betalar skatt. Snabbt, smärtfritt och mänskligt.

Jonas Grafström

This entry was posted in Debatt, Migration. Bookmark the permalink.