Migro firar 1 år!

Idag för ett år sedan publicerade vi artiklen i Expressen som var startskottet för Migro. Vi som stod bakom hade under en längre tid diskuterat att något behövde göras för att påverka Svensk migrationsdebatt. Migration, som för oss var något självklart positivt, diskuterades nästan enbart som negativ företeelse; en källa till problem. Som vi skrev i vår första artikel: ”det är absurt att bara associera invandring med utanförskap och fattigdom. Internationellt och historiskt är migration ett redskap för den invandrade att få större möjligheter och för mottagarlandet att få mer arbetskraft, nya idéer, ökad handel och fler företag.”

Det handlade inte om SD. Problememet var betydligt djupare än så. Både från vänster och höger angreps den fria rörligheten. Det var därför vi startade Migro: För att utmana såväl vänstern som högern och stå upp för en av de mest fundamentala av rättigheter – fri rörlighet.

Nu har ett år gått sedan starten och vi är stolta över vad vi lyckats åstadkomma under denna korta tid.

Vi har publicerat och turnerat med boken Migrationen kraft – därför behöver vi öppna gränser författad av Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt.  Vi har medverkat i över 50 seminarier hos föreningar/högskolor runt om i Sverige och deltagit i både svenska och internationella medier.

Det kändes som en seger, iallafall en delseger, att läsa Framtidskommissionens slutrapport kring viktiga samhällsutmaningar Sverige står inför på längre sikt då kapitlet kring migration till stora delar är byggd på vår bok.

Vi har inga anställda, vårt arbete görs ideellt och den finansiering vi har fått går till tryck och praktiska ting. Trots detta – har vi gjort skillnad. Det är vi mycket stolta över.

Migro hade inte kunnat göra skillnad utan en hel del personer. Våra skribenter: Johan Norberg, Fredrik Segerfeldt, Sofia Nerbrand, Dilsa Demirbag-Sten, Frida Johansson Metso, Jonas Grafström och Jacob Lundberg. De tar tid, skriver, engagerar och leder debatten framåt.

Vi har också haft förmånen att få samarbeta med Elvira Hellsten och Jonas Lovéus – tack vare dem som vi lyckats nå ut digitalt med bilder och animeringar.

Vi har också fått hjälp av Stiftelsen Fritt Näringliv – utan dem hade vi inte kunnat publicera vår bok och såklart Hydra Förlag med Björn Elzen i spetsen, som vågade chansa på en bok om migration.

Till alla er är vi tacksamma för att ni bidragit till att göra Migro relevant.

Mest av allt vill vi tacka er – våra läsare och supporters.  

I höst kommer nya böcker, rapporter, artiklar och events. Kanske en film. Allt med migration som utgångspunkt. Stort tack för detta år och vi ses i debatten framöver!

Rola Brentlin & Alexander Funcke

migro 1 ar

This entry was posted in Migration. Bookmark the permalink.